Odber noviniek, updateov a akciových produktov do emailu.
x

KAKAO CRIOLLO 100% z Peru


9.00 €

Ručne vyrábaná tabuľka čokolády z kakaovej hmoty odrody Criollo.

Kakao Criollo - 100% kakaová hmota vrátane kakaového masla, nepražené, nealkalizované, spracované pri nízkych teplotách, aby si zachovalo čo najviac živín. V čistej kvalite sa nedá kúpiť tak ľahko, pretože do neho farmári obvykle pridávajú podiel bôbov odrody Trinitario, ktorá má vyšší výnos. Toto kakao Criollo nie je také tmavé, pretože sa nespracováva pri vysokých teplotách, aby nestratilo svoju prirodzenú vôňu a chuť.



Obľúbený postup prípravy (pre silné až ceremoniálne kakao)

Privedie sa do varu 1l vody, 45-50g kakaovej hmoty, 2 klinčeky a trochu 100% škorice, cukor/med podľa chuti a na miernom ohni sa varí cca 10 min.
Môžete tiež pridať mlieko a ešte chvíľu povariť.
Každému vyhovuje iná príprava a iné množstvo - vyskúšajte.
Veľmi vhodné pre kakaové ceremónie aj na výrobu domácej čokolády, na pečenie, polevy, môžete nastrúhať do mosli a pod.
Nedá sa však len preliať vriacou vodou, musí sa naozaj povariť, inak sa nespoja a na povrchu vám budú plávať kúsky.

 


Boby sú od farmára seňora Felipe, ktorý ich v jeho malej výrobni spracoval a ručne vyrobil tabuľky kakaa. Kakao Criollo je pôvodná málo plodná odroda, zato veľmi aromatická. V Peru je len málo farmárov, ktorí pestujú Cacao Criollo, práve pre jeho malý výnos. Tieto bôby Criolla boli nakúpené od malých farmárov neďaleko Pucallpy, kde sa kakau dobre darí. Bôby pochádzajú z malých plantáží. 



Strom tejto odrody nesie najkvalitnejšie plody, ale je menej plodný a predstavuje malý podiel vo svetovej produkcii. Pozná sa podľa okrúhlych a mierne plochých semien, ktoré bez fermentácie majú ľahko fialovú a bielu farbu. Je to kakao s ovocnou vôňou s tónmi orechov a ľahko horké, ale rafinované. Je používané pre najkvalitnejšie čokolády. S touto odrodou sa pripravujú niektoré z najlepších čokolád a ďalšie gurmánske výrobky.

 

  • Pasta nie je zbavená kakaového masla, preto sa prosím nezľaknite "mastných ôk" na nápoji.
  • Na povrchu tabuľky sa vykresľuje tuk, takže zmena farby nie je na závadu. 
  • Uchovávajte v chlade, suchu a tme.

 

NUTRIČNÉ HODNOTY na 100g:

energetická hodnota 628,8 kcal
sacharidy 11,85 g
z toho cukry 1,54 g
tuky 55,37 g
z toho nasytené mastné kyseliny 28,745 g
bielkoviny 13,29 g
vláknina 14,94 g
sodík 7,9 mg/kg

 

Kakao Criollo v čistej kvalite nie je také ľahké kúpiť, pretože poľnohospodári zvyčajne pridávajú podiel bôbov Trinitario, ktoré majú vyššiu výťažnosť. Toto kakao criollo nie je také tmavé, pretože sa nespracúva pri vysokých teplotách, aby nestratilo svoju prirodzenú arómu a chuť.

 

Tabuľka je označená ako La Ruta Alternativa - tento výrobok je jedným z 50 vybraných výrobkov zaradených do programu organizácie Devida - Národnej komisie pre rozvoj a život bez drog. Vybrané farmárske rodiny sa rozhodli podporiť rozvoj komunity proti hrozbe obchodovania s drogami. Takže napríklad namiesto drog - kakao. Cieľom spoločnosti Devida je priblížiť farmárske rodiny zákazníkom na celom svete prostredníctvom tejto alternatívnej cesty a ponúknuť podporu pri predaji ich výrobkov. Podporuje tiež udržateľný rozvoj v oblastiach postihnutých výskytom koky. Poľnohospodárske rodiny sa rozhodli dobrovoľne spolupracovať s touto organizáciou a pripojiť sa k Ruta Alternativa".


Loading