Odber noviniek, updateov a akciových produktov do emailu.
x

        0 ks 0.00 €

        shopping_cart

        Čo je ceremoniálne kakao a prečo sa mu pripisuje schopnosť otvárať srdce?

        Aký je rozdiel medzi ceremoniálnym a bežným kakaom?

         

        Ceremoniálne, alebo obradové kakao, je často prirovnávané k omšovému vínu. Ide o jedinečný, čistý 100% produkt, vyrobený z kakaovej hmoty pochádzajúcej z kakaových bôbov, ktoré prechádzajú len minimálnym spracovaním. Bôby sa teplotne stabilizujú, ale nepražia, a výsledná hmota sa formuje do kvádrov alebo guličiek, bez temperovania či pridania cukru.

         

        Výsledkom je produkt s omnoho vyšším obsahom prospešných látok, ktoré obnovujú zdravie a zlepšujú náladu, než väčšina bežných kakaových výrobkov a čokolád. Tento produkt nie je len práškom, ale celistvou hmotou kakaového bôbu, ktorá v sebe uchováva kakaové maslo v prirodzenej harmónii, tak ako ju stvorila príroda.

         

        Ceremoniálne kakao sa zvyčajne vyrába z vysokokvalitných kakaových bôbov alebo ich tradičných klonov. V Peru sa často pestujú krížence s odrodou Nacional, ktorá patrí do svetovej top 10 % kvality.

         

        kakaovnik

         

        Štyri hlavné odrody kakaovníkov: Criollo a Nacional na vrchole kvality

         

        Na svete poznáme štyri hlavné odrody kakaovníkov: Criollo, Nacional, Trinitario a Forastero. Trinitario, kríženec Criollo a Forastero, je prevažne pestovaný v Afrike pre potreby veľkých čokoládových spoločností.

         

        Criollo a Nacional sú vzácne a náročné na pestovanie, ale ich chuť je jemnejšia a obsah prospešných látok vyšší. Tieto odrody sú bohaté na teobromín, serotonín, proantokyanín, anandamín, metylxantíny, tryptofán a fenyletylamín, ktoré podporujú pocit tepla a otvárajú srdce.

         

        Vďaka moderným vedeckým poznatkom vieme, že kakao má skutočne preukázateľné účinky na nervový systém, trávenie a celkovú výživu, čím si zaslúži označenie „medicína srdca“.

         

         

        Duchovný význam kakaa podľa starých kultúr Aztékov a Májov

         

        Vedeli ste, že kakaové obrady slúžili ako duchovné rituály pre staroveké mezoamerické kultúry? Pravé 100% kakao sa využívalo na pozdvihnutie nálady počas svadieb, krstov a iných obradov. Objavili ho Olmékovia v roku 1500 p.n.l., a neskôr ho prevzali Májovia a Aztékovia, ktorí ho považovali za posvätnú rastlinu.

         

        Kakao bolo v týchto kultúrach významnou súčasťou ceremónií, pretože sa verilo, že pomáha otvárať srdce a zbavovať sa strachov. Slúžilo aj na liečenie, pričom kvety kakaa boli využívané proti únave a kakaové bôby na zmiernenie horúčky.

         

        Keď kakao prišlo do Európy, jeho medicínske využitie sa rozšírilo. Používalo sa na zlepšenie tráviacich problémov, liečbu slabých pacientov a stimuláciu nervového systému na zlepšenie nálady a vitality.

         

        Súčasné benefity a odporúčané užívanie kakaa

         

        Kakao nie je len zdrojom kalórií, ale aj komplexných informácií s funkčnými látkami. Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, magnézia a prebiotickej vlákniny, ktorá podporuje zdravý mikrobióm.

         

        Obsahuje aj významné dávky teobromínu, proantokyanínu, anandamínu, metylxantínu, tryptofánu a fenyletylamínu, ktoré vyvolávajú pocit tepla v srdci a podporujú tvorbu serotonínu, hormónu šťastia. Odporúča sa konzumovať jednu šálku kakaa denne, najlepšie nie po 16:00, aby nenarušilo spánok.

         

         

         

        Ako vybrať kvalitné ceremoniálne kakao?

         

        Pri výbere ceremoniálneho kakaa je dôležité zohľadniť päť hlavných kritérií:

        1. Pôvod a kvalita: Preferujte odrody Criollo alebo Nacional z Peru, Kolumbie, Ekvádoru či Strednej Ameriky.
        2. Trvalo udržateľné pestovanie: Kakaové bôby by mali byť pestované regeneračnými metódami.
        3. Spravodlivosť: Zabezpečte si, že pestovatelia dostávajú spravodlivú odmenu.
        4. Minimálne spracovanie: Kakao by malo byť spracované minimálne, bez prídavkov a s ohľadom na jeho zdravotné benefity.
        5. Rituálny rešpekt: Konzumujte kakao s vďačnosťou a rešpektom k prírode. Ideálne je pripraviť ho s vodou, s pridaním prírodných ingrediencií ako škorica, chilli či vanilka.

         

        Ceremoniálne kakao tak nie je len výživným nápojom, ale aj prostriedkom na spojenie s prírodou a duchovnými tradíciami.

         

         



        Čo jesť (konzumovať) pre každú zo 7 čakier, od majstra Reiki

        Pokiaľ ide o napájanie vášho energetického a fyzického tela, jedlo zohráva významnú úlohu. Len sa opýtajte slávnej šéfkuchárky, certifikovanej výživovej poradkyne a majsterky reiki Sereny Poon, C...

        Kmeň Yawanawá z Acré Brazília

        Ľudia z Yawanawy od nepamäti žili v harmónii s prírodou na brehoch rieky Gregorio v amazonskom regióne, ktorý koncentruje najväčšiu biodiverzitu na planéte. V tomto bohatom prostredí si ich pred...

        Tepí a Kuripé - tradičné nástroje na užitie Rapé

        Fúkačky, nástroje na aplikáciu Rapé, tiež známe ako „Tepí“ a „Kuripé“, sú posvätné nástroje domorodého pôvodu, ktoré sú zvyčajne vyrobené z dreva, bambusu, vzácneho kameňa alebo kostí a bývajú ...

        ČO JE RAPÉ či Hapé?

        Rapé je veľmi posvätná šamanská medicína, ktorú vyrábajú domorodé kmene Južnej Ameriky, predovšetkým v Brazílii a Peru. Rapé (Hapé) sa v angličtine vyslovuje "haa-pay alebo hapé". Domorodá medic...